Världens fattigaste länder

Vet ni vilka länder i världen som är fattigast?

Det visste ärligt talat inte jag. Jag visste att Moldavien är fattigast i Europa, men utanför det hade jag ingen aning faktiskt. Blev lite chockad när jag såg att inte ett enda asiatiskt eller sydamerikanskt land tog sig upp på top 10 listan av de fattigaste länderna i världen år 2004. Men samtidigt visar det ju hur stor problematiken i Afrika fortfarande är. Den nyaste listan jag har hittat har dock Salomon öarna tagit sig in på.

Tio fattigaste länderna i världen:

1. Kongo (GDP per capita: 300$)
2. Liberia (GDP per capita: 500$)
3. Zimbabwe (GDP per capita: 500$)
4. Salomon öarna (GDP per capita: 600$)
5. Somalia (GDP per capita: 600$)
6. Comoro öarna (GDP per capita 600$)
7. Guinea- Bissau (GDP per capita 600$)
8. Central Afrika (GDP per capita 700$)
9. Niger (GDP per capita 700$)
10. Etiopien (GDP per capita: 700$)

Problemen i dessa länder blir inte bättre pga. ekonomiska krisen, priset på ris har på vissa ställen mer än dubblerats mot vad det kostade i fjol! Samma sak gäller priset för vete, majs och därför även brödpriserna.

982 miljoner människor i U-länder lever på 1$, dvs. en dollar om dagen! Eller om du vill jämföra det med dig själv ca: 8 kronor per dag. Skulle du klara dig på det? Din familj?

Jag blir ledsen när jag läser så mycket om hur vissa tycker att det räcker gott och väl att hjälpa andra genom att bara betala skatt, men många välgörenhetsorganisationer som vi har och som gör stor skillnad på plats financieras enbart via privata donationer. Man kan inte glömma att lika lite som du har bett om att bli född i Sverige har en liten pojke i Kongo bett att få bli född i Kongo. Är hans liv därför mindre värt på något sätt? Ska man bara säga "Synd för dig" och skita i problemet?

Kiva - loans that change lives

Jag tycker att vi som KAN göra något åt situationen BÖR göra det också.



Hur kan man lätt göra en skillnad då? Dels kan man engagera sig och bry sig. Sedan kan man se till att köpa Fair trade kaffe. Etiopien till exempel är känt för sitt fina kaffe, och handlar man Fair trade ser man till att producenten får lite mer pengar ifrån första början istället för att allt ska gå till mellanhänderna innan kaffet hamnar i din butik.
 




Malaria, rabies, Hepatit A, diarrè, HIV och AIDS är sjukdomar som tyvärr det finns gott om i Afrika, men det finns hjälp att få. Ett myggnät kan skydda från malariamyggorna, stopmediciner finns mot HIV och AIDS, men de är tyvärr mycket dyra. Att ge en slant till den oerhört viktiga organisationen Läkare utan gränser så att de kan behandla människorna på plats är bokstavligt talat livsviktigt. Eller om du som läser det här råkar vara läkare, sjuksköterska, eller barnmorska, varför inte hjälpa Läkare utan gränser ett tag genom att jobba idèellt?

Vill du hjälpa Läkare utan gränser enkelt kan du donera 50kr bara genom att skicka ett SMS: skicka ordet LIV till 72990

Vill du annars ge valfri gåva eller minst 25 kronor till Läkare utan gränsers arbete kan du göra så HÄR.

Har du inga pengar går det inte att komma undan bara för att du är pank heller, i så fall kan du klicka gratis för att donera mat online här:

The Hunger Site



Med din hjälp kanske vi kan öka medellivslängden i Niger (som ändå endast är nummer 9 på listan) till MER än bara 44 år för både män och kvinnor där.


Var 4:de sekund dör någon av hunger,  det vill säga varje dag dör alltså 13 698 barn av akut undernäring. Var med och försök göra något åt det. Det finns ju mat, människor har bara inte råd att betala för den.

Alla dagar lär man sig något nytt och jag hoppas jag kanske med detta inlägg har lärt någon något nytt idag.
Ha en fortsatt bra dag!





Mer hjälp kan du ge här:
http://www.webaidshop.se/#catSkola och utbildning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0